You are here
Home > Przepisy kulinarne > Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa

Składniki:
1 szkl cukru
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
1/2 kostki margaryny

 

Sposób wykonania:   
Cukier rozpuścić z wodą na małym ogniu uważając by nie dopuścić do wrzenia. Przesiać kakao wymieszać pałką by nie powstały grudki zdjąć z ognia i do gorącej masy dodawać po trochu margarynę mieszając aż się całkowicie rozpuści. Delikatnie przestudzić i polewać przygotowane wyroby.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Polewa czekoladowa

Składniki:
1/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl pełnego mleka w proszku
2-3 łyżki kakao
1 łyżka masła

 

Sposób wykonania:   
Z mleka i cukru ugotować gęsty syrop, zdjąć z ognia i przesiać do niego mleko w proszku wymieszane z kakao, energicznie mieszając drewnianą łyżką by nie powstały grudki. Następnie ustawić na płytce ochronnej i ponownie doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać. Gorącą polewą obciągać wyroby.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top