Składniki:
40 dkg piersi z kurczaka lub z indyka
40 dkg pieczarek
10 dkg nietłustej kiełbasy
biała część sporego pora
1/2 szkl gęstej śmietany
1-2 łyżeczki łagodnej musztardy
1 łyżka mąki
1/2 szkl bulionu z kostki
przyprawa do drobiu
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz biały
Sposób wykonania:
Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Pieczarki odparować na suchej patelni a następnie podsmażyć na maśle i przełożyć do rondla. Mięso pokroić na nieduże kawałki, oprószyć przyprawą do drobiu i obsmażyć na oleju. Kiedy się zrumienią dodać kiełbasę i pokrojonego w cienkie paseczki pora i smażyć kilka minut ciągle mieszając. Następnie przełożyć do rondla, wlać gorący bulion oraz mąkę rozprowadzoną niewielka ilością wody, zagotować. Na koniec podprawić śmietaną i musztardą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z ryżem lub grzankami z bułki.