You are here
Home > Przepisy kulinarne > Roladki rybne

Roladki rybne

Składniki:
80 dkg ziemniaków – ugotować w łupinach, obrać, pokroić w plastry
75 dkg mintaja lub dorsza – świeże filety skropić sokiem z cytryny
4 łyżki soku z cytryny
150 ml białego wina
koperek – odłożyć dwie gałązki, resztę posiekać
1 szt cebuli – pokroić drobno
10 dkg ogórków konserwowych – pokroić w kostkę
2 dkg masła
2 dkg mąki
2 łyżki musztardy
15 dkg pora – pokroić w plasterki
olej – do smażenia
sól, pieprz

 

Sposób wykonania:   
Ryby posolić, szerokie płaty przekroić na pół wzdłuż, zrolować, spiąć wykałaczką. Zagotować 300 ml osolonej wody, dolać do niej wino, włożyć roladki i dwie gałązki koperku. Przykryć, gotować 12 min.
Na maśle podsmażyć cebulę, dosypać mąkę, chwilę smażyć, rozprowadzić wywarem z ryby. Dołożyć ogórki, gotować 4 min. Doprawić do smaku musztardą, solą, pieprzem.
Na oleju przysmażyć ziemniaki, doprawić, dołożyć plasterki pora, smażyć do zrumienienia.
Ziemniaki podawać obłożone roladkami, polane sosem.
 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top