You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Inspiracja tradycyjną kuchnią włoską, czyli rurka ukośna z linii „A’la italiana”

Inspiracja tradycyjną kuchnią włoską, czyli rurka ukośna z linii „A’la italiana”

Makarony – uwielbiane przez cały świat, spożywane są w dużych ilościach zwłaszcza przez mieszkańców pięknej Italii. Według legendy makarony zostały sprowadzone na kontynent za sprawą Marco Polo, a dziś są jednym z podstawowych artykułów spożywczych, na bazie których tworzymy doskonałe dania na każdy dzień roku. W ofercie Czanieckich Makaronów pojawiła się nowa linia produktów „A’la italiana” nawiązująca do tradycyjnej włoskiej receptury.

Rurka ukośna, czyli włoskie penne rigate

Inspiracja tradycyjną kuchnią włoską, czyli rurka ukośna z linii „A’la italiana”Firma Czanieckie Makarony Sp. z o.o., znana od dawna na polskim rynku, wprowadziła do swojej oferty nowość – linię produktów „A’la italiana”. Makaron Rurka Ukośna z oferty Czanieckich Makaronów jest inspirowana klasyczną włoską pastą – penne rigate, czyli makaronem o formie karbowanych rurek w kształcie uciętych skośnie końcówek pióra. Najlepiej smakuje ugotowany na sposób al dente, czyli gotowany około 10 minut, tak, by był lekko twardawy, co pozwala w pełni rozkoszować się jego smakiem. Przy użyciu makaronu Rurka Ukośna możemy stworzyć szereg wyśmienitych dań obiadowych, a także sycące przekąski. Rurka świetnie nadaje się do dań makaronowych na bazie zawiesistych sosów np. z owocami morza, tuńczykiem, kurczakiem lub ze szpinakiem. Smakowite zapiekanki na bazie Czanieckiego Makaronu Rurka Ukośna, z warzywami i ulubionymi dodatkami zyskują zagorzałych zwolenników. Makaron ten świetnie komponuje się także z różnego rodzaju sałatki ze świeżymi warzywami.


Bez jaj! – 100 % semoliny w bezjajecznych Czanieckich Makaronach „A’la italiana”

Makarony z linii „A’la italiana” są produkowane w 100 % z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki powstałej z pszenicy twardej, tzw. durum, co gwarantuje ich najwyższą jakość. Dzięki zawartości semoliny z pszenicy durum, makaron wyróżnia się żółtą przezroczystą barwą, nie skleja się podczas gotowania i trudniej się rozgotowuje, a także zachowuje odpowiednią sprężystość i zwartą fakturę. Durum charakteryzuje się większą zawartością glutenu, co pozwala na produkowanie makaronu bez dodatku jaj. Dzięki temu, Czanieckie Makarony z tej linii mogą być spożywane nawet przez osoby uczulone na białko kurze, a dodatkowa obecność błonnika korzystnie wpływa na proces trawienia.

Linia „A’la italiana” została stworzona specjalnie z myślą o miłośnikach południowych smaków oraz kulinarnych eksperymentów, ale także osób kochających tradycyjną kuchnię polską, bowiem z użyciem Czanieckich Makaronów możemy przygotować wiele tradycyjnych dań, które uświetnią rodzinne spotkania przy stole.  Wśród Czanieckich Makaronów z linii „A’la italiana” znajdziemy także popularny makaron Świderek oraz tradycyjną Muszelkę Morską. 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top