You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Udane wypieki

Udane wypieki

Wielbiciele słodyczy, smakosze i degustatorzy – wszyscy, którym słodka kuchnia nie jest obca, mają możliwość korzystania z nieocenionego pomocnika. Jest nim nowo powstały portal kulinarny www.wypiekiudane.pl.

Udane wypiekiPortal wypiekiudane.pl stanowi kwintesencję tego, co niezbędne podczas pieczeniowej przygody. Każda kobieta znajdzie tam coś dla siebie, zarówno ta, która jest mistrzynią piekarnika, jak i ta, która stawia pierwsze, kulinarne kroki.  Przede wszystkim jednak, nie tylko panie, ale wszystkie osoby, które są zainteresowane kuchennymi przygodami mają niepowtarzalną okazję spotkać tu ludzi, którzy podzielają ich pasję. Wówczas mogą razem poznawać nowe smaki, rozwiązywać kulinarne zagadki oraz dzielić się osobistymi dokonaniami. Taką możliwość zapewnia budująca się społeczność wypiekiudane.pl, do której każdy może dołączyć.

Dobry przepis na ciasto to nie wszystko. Nieocenioną pomocą w domowej przygodzie z pieczeniem są porady. Wypiekiudane.pl zawierają dział Porady Kulinarne. Każdy zainteresowany znajdzie tu wskazówki zarówno ułatwiające prace w kuchni, jak i pozwalające już od samego początku uniknąć zniechęcających pomyłek. Znajdziemy tam również odpowiedź na wszelkie drobne i większe dylematy np. co zrobić, by sernik, czy biszkopt nie opadł.
– Na pewno będziemy uatrakcyjniać jeszcze wypiekiudane.pl, choćby poprzez konkursy, czy tworzenie cykli kulinarnych poświęconych np. czekoladzie, owocom, określonym rodzajom ciast – mówi Aleksander Szałajko z ZT Bielmar, założyciela strony wypiekiudane.pl.

Pasja, która łączy
Serwisy kulinarne świetnie sprawdzają się w roli doradcy i przewodnika po świecie dobrego jedzenia.  Ich użytkownicy wymieniają się swoimi doświadczeniami, chwalą osiągnięciami, uczą się od innych. Serwis wypiekiudane.pl ma służyć budowaniu i umacnianiu więzi coraz większej społeczności, dla której pasja pieczenia i gotowania jest ważnym elementem życia.
– A my chcemy się pochwalić margaryną Palmą z Murzynkiem, obecną od kilku pokoleń w tradycji wypieków, bardzo cenioną przez konsumentów. Jej walory podkreślamy i propagujemy. W końcu to dzięki Palmie z Murzynkiem powstało przez kilka dziesięcioleci mnóstwo udanych wypieków… – dodaje Aleksander Szałajko.

Wpadła gruszka do fartuszka…
… a za gruszką dwa jabłuszka… . Jesień jest ostatnim momentem, by nacieszyć się owocami prosto z drzew – jabłoni, śliw i grusz. Najlepsze są, kiedy jest na nie sezon. Dojrzałe i świeże mają też najwięcej wartości odżywczych. To także idealne owoce do udanych wypieków.

Na pyszny początek
Jeszcze kilka dni i jesień zagości nie tylko w naszej kuchni, ale także w kuchni wirtualnej. To nie oznacza, że wkracza nuda i przygnębiający nastrój. Na portalu kulinarnym wypiekiudane.pl internauci umieszczają liczne przepisy na ciasta z jesiennych owoców takich jak jabłka, gruszki czy śliwki. Dużą popularnością cieszy się ciasto Wianuszek Jesienny, które nie dość, że wygląda elegancko i apetycznie, to w dodatku jest proste w przygotowaniu. Jabłuszka należy obrać, pokroić na ósemki oraz usunąć gniazda nasienne. Śliwki przekroić na ćwiartki usuwając pestki. Margarynę roztopić, przestudzić. Mąkę przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać delikatnie i powoli margarynę. Następnie dalej miksując dodawać stopniowo po 2-3 łyżki mąki i mleka, na koniec dodać aromat. Ciasto wylać do formy w kształcie pierścienia. Na wierzchu ułożyć dość ciasno kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układać zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piec w temp. 170 st. C ok.40 min. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Potrzebne składniki:

  •  1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
  •  1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
  •  1 szkl. cukru kryształu
  •  3 jajka
  •  1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  •  1/3 szkl. mleka
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 torebka cukru wanilinowego 16g
  •  kilka kropli aromatu do ciast waniliowego lub cytrynowego
  •  szczypta soli
  •  2 kwaśne jabłka
  •  3 duże śliwki
  •  do formy: 1 łyżka margaryny Palmy z Murzynkiem+ 2 łyżki bułki tartej
  •  do posypania cukier puder albo lukier (3/4 szkl. cukru pudru+3 łyżki soku cytrynowego)
Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top