You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Wielka moc małego owocu

Wielka moc małego owocu

Marka EMIX wprowadziła na rynek żurawinę suszoną w poręcznej 100 gramowej paczuszce. Zawartość niebieskiej torebki – to każdorazowo lekko słodzone, miękkie owoce. Suszona żurawina w kuchni znajduje zastosowanie jako przekąska, dodatek do deserów, musli, sałatek i jako składnik sosów oraz dodatków do mięs. Zdrowy i słodki przysmak, doskonale sprawdzi się w pracy, w podróży, na uczelni i w szkole. Na opakowaniach producent umieścił wartość kaloryczną produktu, a także zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów występującą w owocach.

Wielka moc małego owocuMały owoc, a wielka moc…

Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą. Są  bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B- kompleks (B1, B2, B6). Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Jagody żurawiny zawierają również pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany. Właściwości aseptyczne wynikające z obecności kwasu benzoesowego powodują nadzwyczajną zdolność przechowywania się owoców. Owoce żurawiny zawierają tak wiele  różnych cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych. Żurawina oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Przynosi ulgę w kłopotach z drogami moczowymi. Przetwory z żurawiny bezwzględnie należy polecić wszystkim nadciśnieniowcom.

Aby produkt zachował najwyższe walory smakowe najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych.

Cena: Żurawina suszona EMIX (100 g):  4, 70 zł

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top