You are here
Home > Przepisy kulinarne > Pszczółka

Pszczółka

Składniki:
Ciasto:
20 dkg masła
20 dkg cukru
50 dkg mąki
8 łyżek mleka
4 jajka
mały proszek do pieczenia
cukier waniliowym
Masa budyniowa
1 l mleka
1 szkl mąki
1 niepełna szkl cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
Masa kokosowa:
25 dkg wiórek kokosowych
10-15 dkg masła
20 dkg cukru
6 łyżek mleka

 


Sposób wykonania:  
 
Wszystkie składniki masy kokosowej wymieszać w rondelku, zagotować i smażyć. Zostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować ciasto. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, wyłożyć ciasto na blachę, polać przestudzoną masą kokosową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto przełożyć masą budyniową (najlepiej na drugi dzień). W tym celu należy: 1/2 l mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka rozmieszać z żółtkami, wsypać mąkę i cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sito, wlać do gotującego mleka i cały czas mieszając zagotować. Przestudzonym kremem przełożyć ciasto.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top