You are here
Home > Przepisy kulinarne > Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Składniki:
25 dkg mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
4-5 jabłek
1 łyżka tartej bułki
1/2 cytryny
5 dkg rodzynek
3 łyżki rumu
12 dkg cukru
cynamon
1/4 l mleka
1/4 l śmietany
1 laska waniliowego
4 żółtka
cukier puder

 

Sposób wykonania:   
Mąkę przesiać, dodać 1 jajko, 1/8 l wody, olej, sól i zagnieść ciasto. Rodzynki namoczyć w rumie , na patelni rozpuścić łyżkę masła i zrumienić bułkę tartą i wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny, i pokrojonymi w plastry jabłkami. 1/2 ciasta rozwałkować na ściereczce (resztę zamrozić na 2 strudel), posmarować stopionym masłem, nałożyć nadzienie posypać połową cukru oraz cynamonem a następnie zawijamy w rulon i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 225°C. Pieczemy przez 20 min. Jajko resztę cukru i żółtka utrzeć w trakcie dodając mleko zagotowane z wanilią oraz śmietanę. Sos podawać do ciasta.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top