Szef kuchni to zdaniem większości Polaków (58,4%) zawód będący wyznacznikiem elegancji i dobrego smaku – wynika z raportu „Lipton. Piramida Dobrego Smaku Polaków”.*
Wyniki raportu „Lipton. Piramida Dobrego Smaku Polaków” pokazują, jak bardzo zmieniło się nasze podejście do tematyki związanej z kulinariami. Coraz częściej opanowanie umiejętności komponowania różnych smaków czy znajomość wysokiej jakości napojów, staje się naszą pasją i świadczy o wyszukanym guście danej osoby.
„Zapytaliśmy Polaków o zawody, których przedstawiciele charakteryzują się ekskluzywnym smakiem. Wybierając szefa kuchni jako przedstawiciela dobrego gustu, Polacy pokazali, jak ważne jest dla nich obcowanie z elegancją na co dzień, począwszy od spotkań ze znajomymi przy filiżance wysokogatunkowej herbaty po korzystanie z innych produktów dobrej jakości. Dlatego też, przykładamy wszelkich starań, aby nasze herbaty spełniały oczekiwania smakowe i jakościowe najbardziej wymagających Klientów.” – komentuje Maja Medowska, Brand Manager marki Lipton.
W pierwszej trójce zawodów utożsamianych z ekskluzywnym, dobrym smakiem znaleźli się także aktorzy (21,5%) i prezenterzy telewizyjni (19,8%). Kolejne miejsce w rankingu przypadły biznesmenom (18%) oraz lekarzom (14,1%).
Raport „Lipton. Piramida Dobrego Smaku” przedstawia, w jaki sposób Polacy definiują ekskluzywny smak w odniesieniu do produktów, osób oraz zawodów.
*Badanie przeprowadził PBS DGA w dniach 06-09.08.2010 na reprezentatywnej, losowej próbie n=1067 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Dane nie sumują się do 100, gdyż ankietowani mogli wskazać więcej niż jedną odpowiedź.