You are here
Home > Zdrowie > Właściwa dieta podczas menopauzy

Właściwa dieta podczas menopauzy

Kobiety w okresie klimakterium doświadczają wielu przemian zachodzących zarówno w organizmie, jak i w wyglądzie zewnętrznym. Z czasem coraz większym problemem stają się nadmierne kilogramy oraz zmiany kształtu sylwetki. Aby temu zapobiec, warto zastosować odpowiednią dietę.

Wsparcie specjalisty

Właściwa dieta podczas menopauzy Przekwitanie wiąże się z wieloma zmianami, które dotyczą sfery tak fizycznej, jak i psychicznej. Pojawiają się uderzenia gorąca, nieregularne miesiączki, zaburzenia snu i zmienność nastrojów. Inne przejawy klimakterium to ciągłe zmęczenie, niepokój, bóle stawów oraz kłopoty z pęcherzem. Może wystąpić również nadmierna pobudliwość, skłonność do płaczu, a nawet kłopoty z pamięcią i depresja. W trakcie menopauzy zmniejsza się tempo metabolizmu, co skutkuje przyrostem wagi i zmianą sylwetki na bardziej krągłą, o kształcie jabłka, czemu często towarzyszy otyłość brzuszna. Tak duże przemiany w organizmie kobiety przyczyniają się do spadku samooceny i akceptacji własnego wyglądu. Pomocna może okazać odpowiednie dieta oraz współpraca z dietetykiem, który opracuje specjalną kurację odchudzającą, uwzględniającą indywidualne predyspozycje, wskaże niewłaściwe nawyki żywieniowe, a także podpowie, jak odnaleźć się w nowej sytuacji. Co więcej, stałe konsultacje u specjalisty będą nieocenionym wsparciem psychicznym w tak trudnym dla kobiet okresie. 

Nowe nawyki żywieniowe

Aby zaradzić nagłemu przybraniu na wadze, niezbędne jest wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania. – Warto zacząć od ograniczenia takich produktów, jak kawa i produkty wysokosłodzone, ponieważ blokują one wchłanianie niezbędnych witamin i minerałów. To samo dotyczy soli, która zatrzymuje płyny metaboliczne i powoduje wzrost ciśnienia krwi – radzi Katarzyna Górczyńska, dietetyk z Centrum Naturhouse. –  Pomocne w utrzymaniu odpowiedniej wagi są probiotyki, które usprawniają działanie układu pokarmowego, zapobiegają np. wzdęciom i problemom natury ginekologicznej. Z kolei bioflawonoidy zawarte m.in. w owocach, uszczelniają oraz uelastyczniają naczynia krwionośne, wspomagając tym samym cały układ – dodaje ekspert z Naturhouse. Dietetycy zalecają również włączyć do jadłospisu produkty zawierające wapń i magnez – minerały niezbędne do utrzymania dobrego stanu kości. Znajdują się m.in. w nabiale, orzechach laskowych, warzywach strączkowych. Dodatkową ochronę organizmu zapewnia kompleks witamin. Najważniejsze z nich: A, E, C, D oraz te z grupy B korzystnie wpływają na regenerację kolagenu w skórze i ścianach krwionośnych, nawilżają błony oraz ułatwiają wchłanianie wapnia. Regulują też metabolizm tłuszczy i węglowodanów oraz pomagają przy dolegliwościach takich, jak np. zmiana szyjki macicy. Witaminy znajdują się w m. in. w rybach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, warzywach, cytrusach i nabiale. Pozytywne działanie na organizm ma też błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom, a także stabilizuje poziom cukru we krwi. Zawierają go owoce, warzywa, płatki owsiane i otręby pszenne. Pomocne dla dojrzałego organizmu są także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, które znajdują się w oleju roślinnym, lnianym i sezamowym, oliwie z oliwek oraz rybach.

Kobiety przechodzące menopauzę powinny szczególnie zadbać o swoje zdrowie i kondycję. Dobrze jest zacząć od diagnostycznych badań oraz nauki nowych nawyków żywieniowych. Dzięki temu, możliwe stanie się pozbycie nadwagi i nagromadzonych kompleksów.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top