You are here
Home > Przepisy kulinarne > Oponki

Oponki

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
20 dkg sera
10 dkg cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki śmietany
proszek do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

 


Sposób wykonania:  
 
Do przesianej mąki dodać zmielony ser, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, wycinać krążki z dziurką i wrzucać na rozgrzany olej, osączyć z tłuszczu posypać cukrem pudrem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Oponki

Składniki:
10 dkg masła
10 dkg cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 torebki budyniu waniliowego
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
45 dkg mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg tłuszczu kokosowego do smażenia
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Sposób wykonania:   
Masło utrzeć na pianę z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem, a następnie stopniowo dodawać jaja i śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ucieraną masą. Na koniec ciasto zagnieść rękami, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm, wycinać pierścienie i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (używając frytkownicy tłuszcz należy rozgrzać do temp. 175°C). Oponki smażyć po 3-4 min z każdej strony na złoty kolor następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na kuchennej bibule i obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top