You are here
Home > Przepisy kulinarne > Ryba po grecku – tradycyjna

Ryba po grecku – tradycyjna

Składniki:
2 średnie cebule
1 mały seler
2 pietruszki
3 średnie marchewki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz, cukier do smaku
3 łyżki oleju, plus olej do smażenia ryby
3 – 4 łyżki mąki
1 kg ryby (filet)
cytryna i natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa korzeniowe obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Do rondelka wlać olej, dodać wszystkie warzywa, przyprawy i poddusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę poddusić.

Rybę podzielić na porcję, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek i obłożyć ciepłym sosem. Gotową rybę po grecku udekorować cząstkami cytryny oraz natką pietruszki.
Potrawę można podawać na ciepło lub zimno.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top