You are here
Home > Przepisy kulinarne > Ryba prawie po grecku

Ryba prawie po grecku

Składniki:
3 średnie cebule
2 papryki żółte
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
garść czarnych oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 mała puszka pomidorów pelati bez skórki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
świeże zioła
3 łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia ryby
3 łyżki mąki
1 kg ryby (filet)

 

Sposób wykonania:
Cebulę obrać, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i wszystko pokroić w grubą kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę, oliwki i pokrojone na cząstki pomidory razem z sokiem. Dodać zioła prowansalskie, paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Całość poddusić ok. 5 minut.

Rybę podzielić na porcję, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek i obłożyć ciepłym sosem. Gotową rybę po grecku udekorować świeżymi ziołami.
Potrawę można podawać na ciepło lub zimno.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top