You are here
Home > Przepisy kulinarne > Cietrzew duszony w śmietanie

Cietrzew duszony w śmietanie

Składniki:
1 cietrzew
sól
4 ziarna jałowca
2 łyżki tłuszczu
1 łyżeczka mąki
3/4 szkl śmietany
nać pietruszki

 

Sposób wykonania:    
Sprawionego cietrzewia podzielić na porcje, które należy natrzeć jałowcem zmiażdżonym i wymieszanym z solą. Zrumienić je ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, zalać wodą i dusić na słabym ogniu do miękkości, uzupełniając wyparowaną wodę. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do rondla, wymieszać i dusić razem przez kilka min. Dodać łyżkę posiekanej naci pietruszki. Podawać z borówkami lub ziemniakami i buraczkami.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top