You are here
Home > Przepisy kulinarne > Cielęcina w sosie sherry

Cielęcina w sosie sherry

Składniki:
80 dkg cielęciny na kotlety
50 dkg pieczarek
1 pęczek dymki
1 średnia marchewka
6 łyżek sherry
4 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz biały z młynka
świeża mięta do dekoracji

 

Sposób wykonania:    
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 4 części i usmażyć kotlety na rozgrzanym oleju po 5 min z każdej strony, posypać solą i pieprzem i ułożyć na nich 2 łyżki masła (stopić). Mięso zdjąć z patelni i zabezpieczyć by nie wystygło. Do pozostałego ze smażenia sosu dodać sherry, doprawić do smaku solą i pieprzem, podprawić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, zagotować. Pieczarki i dymkę pokroić w plasterki rozgrzać na patelni pozostały tłuszcz i smażyć warzywa około 5 min na małym ogniu. Gotowe skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i wyporcjować na 4 talerze, rozłożyć, kotlety, polać sosem i udekorować miętą.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top