You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Wielkanocna odsłona sera dojrzewającego

Wielkanocna odsłona sera dojrzewającego

Wielkanoc to czas, w którym na naszych stołach niepodzielnie królują jaja. Na ciepło, na zimno, jako składnik wypieków i sałatek, lub w roli głównej – sposoby ich podawania są niezliczone. Nasza propozycja to jaja faszerowane serem, okraszone świeżą zieleniną.

Za nami wielkie świąteczne porządki, przyszła zatem pora, by zaplanować wielkanocne menu i sporządzić listę zakupów. Dobrze skomponowany jadłospis to, obok doborowego towarzystwa i pięknie udekorowanego stołu, klucz do udanego przyjęcia. Włączenie do tradycyjnej wielkanocnej karty dań produktów nabiałowych, takich, jak sery, to sposób na jej urozmaicenie z jednej – i wzbogacenie w cenne składniki z drugiej strony. Ser żółty to dawka cennego wapnia i białka, wzbogacona witaminami.

Jaja faszerowane pastą serową pod zieloną pierzynką

Wielkanocna odsłona sera dojrzewającegoSkładniki:
6 jaj
20 dag żółtego sera Gouda MSM MOŃKI
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy francuskiej
pieprz czarny
ogórek zielony
rzeżucha lub pietruszka

Sposób wykonania:
Ugotowane na twardo jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połowę, po czym wyjmujemy z nich żółtka. Ser ścieramy na tarce na drobnym oczku, dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, oraz wycięte wcześniej żółtka i doprawiamy pieprzem. Powstałą w ten sposób pastą faszerujemy wydrążone jaja. Całość posypujemy pokrojoną pietruszką lub rzeżuchą. Do dekoracji użyć możemy również zielonego ogórka.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top